Beginnen met sporten

Je wil beginnen met sporten of meer bewegen: super! Bewegen heeft namelijk erg veel voordelen voor je lichaam, maar hoe begin je hier nou mee én hoe zorg je dat je het volhoudt? Dat gaan we jou in dit artikel vertellen. Zo weet je hoe je van start kunt, waar je rekening mee moet houden en hoe je er zelf voor kunt zorgen dat je het volhoudt.

Beginnen met sporten

Meer bewegen

Tips

Sportles voor beginners
Inhoud

 

Waar moet je rekening mee houden als je gaat beginnen met sporten?

Als jij wil gaan beginnen met sporten of meer bewegen, is het goed om met een aantal dingen rekening te houden, zodat jij goed van start kan gaan. Wij hebben alle aandachtspunten hieronder voor jou op een rijtje gezet.

 

Begin rustig aan

Het is heel belangrijk dat je rustig aan begint. Ga niet direct vijf of zes keer per week sporten. Het is voor jouw motivatie en voor jouw lichaam veel beter als je rustig aan begint. Als je rustig aan begint, kan jouw lichaam namelijk goed wennen aan de nieuwe belasting en zal je jezelf een stuk minder snel blesseren. Ook zal je misschien, als je jouw sport- of beweegdoelen te groot maakt, snel motivatie verliezen als je het gevoel hebt dat je het niet vol kunt houden.

Om ervoor te zorgen dat je het zo goed mogelijk kunt volhouden, kun je proberen eerst eens twee keer per week te sporten of vaker de trap of fiets te nemen. Als dit goed vol te houden is, kun je dit langzaam gaan ophogen. Loop hierbij niet te hard van stapel en luister altijd goed naar je lichaam. Krijg je pijntjes? Dan doe je er goed aan om wat rustiger aan te doen, of even een bezoek te brengen aan een fysio of huisarts. Blijven je klachten aanhouden tijdens het bewegen? Neem dan contact op met jouw huisarts.

 

Neem genoeg rust tussen jouw sport dagen

Als je gaat beginnen met sporten, is het belangrijk dat jij niet al jouw sportdagen achter elkaar plant. Jouw lichaam heeft namelijk ook rust nodig om te herstellen. Zo kun je bijvoorbeeld als jij van plan bent om twee keer per week te gaan sporten, beter maandag en donderdag sporten dan maandag en dinsdag.

 

Hoe kan je thuis beginnen met sporten?

Wil je wel beginnen met sporten, maar wil je liever niet de deur uit? Er is thuis voldoende wat jij kunt doen. De Hartstichting heeft 7 tips en 7 oefeningen op een rijtje gezet waarmee je thuis direct aan de slag kunt. Je kunt circuits doen met deze oefeningen of thuis-workouts online opzoeken. Je kunt natuurlijk ook gewichten, elastieken, opdruksteunen, opstapjes of een fitnessmat aanschaffen om de variëteit te bevorderen. Om jouw trainingen thuis goed vol te kunnen houden, kan het waardevol zijn om jouw sportmomenten in te plannen om het een onderdeel van jouw routine te maken.

Man sport thuis
7 tips om sporten vol te houden.

Wanneer je bent begonnen met sporten, is het belangrijk om het vervolgens ook vol te houden. Er zijn al een aantal tips voorbijgekomen, maar we hebben er nog meer voor je verzameld.

Rustig opbouwen

We hebben het eerder al gezegd, maar we willen het nog een keer benadrukken. Begin rustig en bouw rustig op om blessures te voorkomen en motivatie te behouden.

Zorg voor afwisseling

Wanneer je afwisselt in activiteiten die je doet, heb je kans dat je motivatie hoger blijft. Ben je benieuwd welke activiteiten er bij jou in de buurt beschikbaar zijn? Kijk dan eens tussen het aanbod op onze activiteitenpagina.

Plan jouw beweegmomenten in

Deze tip is eerder voorbij gekomen, maar kan jou erg goed van pas komen. Door jouw beweegmomenten in te plannen, heb je een stok achter de deur. De kans is hierdoor minder groot dat je het bewegen overslaat. Je kunt ook aan iemand vertellen op welke momenten je gaat bewegen. Dit zorgt ervoor dat je ook verantwoording moet afleggen aan een ander.

Heb je een beweegmoment gemist doordat er iets tussen is gekomen? Geen probleem, als je het gewoon de volgende dag weer oppakt, is er niets aan de hand.

Verwerk beweging in jouw routine

Het makkelijkste wat je kunt doen om meer te bewegen, is het in je dagelijkse routine verwerken. Dit kun je doen door de trap te pakken, met de fiets op pad te gaan in plaats van met de auto, als je met de auto gaat deze verder weg parkeren, wandelen tijdens het bellen of na iedere maaltijd een (korte) wandeling te maken. Ook kun je waar mogelijk tijdens het werk proberen vaker te gaan staan of tijdens het werk af en toe even op te staan en een klein stukje te wandelen.

Zoek een sportmaatje

Het hebben van een sportmaatje en hiermee afspreken te gaan sporten zorgt ervoor dat het sporten een stuk gemakkelijker vol te houden is. Mensen vinden het namelijk vaak lastig om afspraken af te zeggen.

Beloon jezelf op dagen dat je sport

Na een intensieve sportsessie mag jij jezelf best belonen. Je kunt het beste voor een korte termijn beloning kiezen; ga bijvoorbeeld als beloning op de bank luieren onder het genot van een Netflix sessie of neem een warm bad. Nu heb je het echt verdient!

Kies activiteiten die jij leuk vindt

Er is geen activiteit die je móét doen als je wil beginnen met sporten. Als je activiteiten kiest die jij leuk vindt, is de kans veel groter dat je dit blijft doen. Probeer eens een aantal verschillende activiteiten om erachter te komen wat jij leuk vindt. Weet je niet waar je moet beginnen? Kijk eens tussen ons aanbod of er wat leuks voor jou bij zit!

 

Hoe vaak moet je sporten?

Om te bepalen of volwassenen genoeg bewegen zijn de beweegrichtlijnen opgesteld. Deze beweegrichtlijnen gaan over de hoeveelheid lichaamsbeweging die nodig is voor een goede gezondheid (dus niet alleen over sport). De beweegrichtlijnen zijn als volgt:

  • Bewegen is goed, meer bewegen is beter;
  • Minstens 150 minuten per week aan matig intensieve inspanning, verspreid over meerdere dagen;
  • Minstens twee keer per week spier- en botversterkende activiteiten, voor ouderen gecombineerd met balansoefeningen;
  • Probeer veel stilzitten te voorkomen. 
Man en vrouw fietsen op de weg

Als je nu weinig beweegt, probeer dan op te bouwen naar deze beweegrichtlijnen. Zo houd je het beter vol en kan jouw lichaam zich aanpassen aan de nieuwe belasting. Spreid jouw beweging uit over de week en probeer vaker voor actieve alternatieven te kiezen (de fiets in plaats van de auto, de trap in plaats van de lift).

Hoe kan jij weer beginnen na een (langdurige) pauze?

Heb jij een tijd niet gesport en wil je nu weer gaan beginnen? Dan kun je het beste de stappen die in dit artikel zijn genoemd nemen. Bouw rustig op, wanneer je het goed vol kunt houden kun je opbouwen, wanneer je ergens last van krijgt, kun je beter even wat rustiger aan doen of een bezoek brengen aan een fysio of huisarts.

Wil jij beginnen met sporten, maar heb je geen idee welke activiteit bij jou past? Misschien dat dit artikel jou kan helpen bij het vinden van een activiteit die bij jou past. Je kunt ook een kijkje nemen tussen het sportaanbod op ons platform kijken of er iets voor jou tussen zit.