Waarom is voldoende bewegen belangrijk voor ouderen?

Bewegen is op iedere leeftijd belangrijk, zo ook voor ouderen. Regelmatig bewegen heeft vele voordelen, zowel fysiek als mentaal, en helpt je om gezond ouder te worden. Het verkleint de kans op vallen, zorgt dat je langer zelfstandig kunt blijven leven en verbetert de kwaliteit van leven. In dit artikel leggen we je uit waarom bewegen belangrijk is en wat jij kunt doen om meer te bewegen in het dagelijks leven.

Ouderen

Belang van bewegen

Sport voor ouderen

Ouderen maken een wandeling
Inhoud

 

Waarom is bewegen belangrijk voor ouderen?

Bewegen is van groot belang voor ouderen, omdat het helpt om een gezond en actief leven te behouden. Naarmate we ouder worden, neemt onze spiermassa af en worden onze botten kwetsbaarder, wat kan leiden tot verminderde mobiliteit en een verhoogd risico op vallen. Regelmatig bewegen helpt deze natuurlijke achteruitgang tegen te gaan. Zo kun je langer zelfstandig blijven wonen en zelfstandig dagelijkse activiteiten uitvoeren, zoals het tillen van boodschappentassen of dingen oppakken van de vloer.

Mentale gezondheidsvoordelen

Bewegen heeft vele mentale voordelen. Het helpt namelijk dementie en andere cognitieve stoornissen te voorkomen, zorgt ervoor dat je beter slaapt en je hierdoor energieker voelt. Ook kan je met het bewegen in groepsverband sociale contacten onderhouden, wat eenzaamheid tegen gaat. Bij de geschikte manieren om te bewegen voor ouderen hebben wij wat voorbeelden neergezet.

Fysieke gezondheidsvoordelen

Beweging met weerstand is een effectieve manier om de spieren te versterken en botten te verstevigen. Je denkt hierbij misschien direct aan krachttraining, wat een effectieve manier is om spieren te versterken en botten te verstevigen, maar dagelijkse bezigheden als traplopen, fietsen en bijvoorbeeld roeien in de sportschool zijn ook effectief om je lichaam onder weerstand in beweging te brengen. Sterkere spieren ondersteunen de gewrichten en verbeteren die stabiliteit, terwijl stevigere botten het risico op botbreuken na vallen verminderen.

Oldstars tennis | Tennis voor ouderen

Daarnaast zul je met regelmatig bewegen een betere conditie opbouwen. Dit helpt ouderen om langer actief te blijven en meer energie te hebben voor dagelijkse bezigheden. Activiteiten als wandelen, fietsen en zwemmen verhogen het uithoudingsvermogen, wat ervoor zorgt dat ouderen zich minder snel moe zullen voelen en minder kans hebben op hart- en vaatziekten. Ook zullen dit soort activiteiten de gewrichten soepel houden, wat de kans op artrose vermindert en stijfheid aanzienlijk vermindert. Al met al word je als je regelmatig blijft bewegen minder snel afhankelijk van anderen en verbeter jij jouw kwaliteit van leven.

Geschikte manieren om te bewegen voor ouderen

Er zijn verschillende geschikte manieren om te sporten en te bewegen voor ouderen. Het beste is om activiteiten zoals zwemmen, fietsen, wandelen of Nordic walking te combineren met krachttraining en evenwichtsoefeningen. Op deze manier houd je het hele lichaam in beweging, behoud je spiermassa en ben je in staat beter balans te houden. Zo zorg je ervoor dat je alle voordelen uit verschillende vormen van bewegen haalt die belangrijk zijn voor ouderen.

Wil jij graag in groepsverband aan de slag? Op onze website vind je aanbod van verschillende beweegaanbieders in Apeldoorn. Zo kun je bijvoorbeeld meedoen aan GoldenSports en OldStars tennis

Op vitaliteitsdagen zijn verschillende activiteiten beschikbaar, waarbij je inzicht en advies kunt krijgen over je algehele fitheid, gezondheid en jouw valrisico. Ook kun je in gesprek met een ouderenadviseur en sportaanbieders voor ouderen. Vitaliteitsdagen zijn geschikt voor 65-plussers. Wil jij je graag inschrijven? Dat kan hier.

Bij GoldenSports kunnen 60-plussers een sport- en beweegles volgen in de buitenlucht. Hierbij wordt gewerkt aan verbetering van kracht, coördinatie, balans en conditie in verschillende sport- en spelvormen. GoldenSports is geschikt voor ieder niveau.

OldStars tennis is een aangepaste spelvorm van tennis, waarbij je bijvoorbeeld onderhands mag serveren en de bal twee keer mag laten stuiteren. Ervaring met tennis is niet nodig. In Apeldoorn kun je aan OldStars tennis deelnemen bij Tennisclub Sprenkelaar en Tennisvereniging de Maten

Open Air fitness heeft laagdrempelige fitnesslessen speciaal afgestemd op ouderen, waar iedereen, ongeacht klachten of blessures aan kan deelnemen. Hierbij richt men zich op het verbeteren van de gezondheid, maar kun je ook uitstekend sociale contacten opbouwen; dit is net zo belangrijk als werken aan jouw gezondheid.

Ouderen dansles in een groep
Gemakkelijke manieren om meer te bewegen

Wil je liever niet bij een sportvereniging gaan bewegen, maar wil je liever zelfstandig aan de slag in het dagelijks leven? Het integreren van bewegen in je dagelijkse routine kan ervoor zorgen dat je zonder veel tijd te besteden toch meer kunt bewegen. Zo is het goed om eens of tweemaal per dag een rondje te wandelen, op de fiets naar de supermarkt of de auto wat verder weg te parkeren, of om (deels) de trap te nemen waar mogelijk.

Door vaker actief bezig te zijn en minder te zitten, pak je al een groot deel van de voordelen van meer bewegen mee. Het belangrijkste is dat jij dingen blijft ondernemen; als je veel stil zit, zullen je lichaam en geest aftakelen.

Kortom

Regelmatig bewegen is dus erg belangrijk. Het zorgt voor een verbetering van de hart- en longfuncties, het behoud van de mobiliteit, werking van gewrichten, verbetering van de conditie, het versterken van de spieren en botten en het houdt je scherp tussen de oren. Dit draagt allemaal bij aan het behoud van zelfstandigheid, wat een belangrijke factor voor de kwaliteit van leven is.

 

Wil jij in groepsverband aan de slag en ben je benieuwd naar het aanbod aan beweegactiviteiten bij jou in de buurt? Kijk dan eens naar ons sportaanbod voor ouderen.