EK Baanwielrennen in Apeldoorn!

Van woensdag 10 januari tot en met zondag 14 januari vindt het EK Baanwielrennen plaats in Omnisport Apeldoorn. Het is de vierde keer dat het kampioenschap in Apeldoorn gehouden wordt. Benieuwd naar deze sport en het programma van dit jaar? Lees dan verder!

EK Baanwielrennen

Omnisport

EK baanwielrennen Apeldoorn

Omnisport Apeldoorn

Omnisport Apeldoorn heeft eerder het EK baanwielrennen gehost, en in de jaren 2011, 2013 en 2019 was deze locatie het toneel van het Europese kampioenschap. Het multifunctionele overdekte sportcentrum, dat in 2008 werd gebouwd, staat bekend als het grootste permanente indoor wielerstadion van Nederland. Met state-of-the-art faciliteiten biedt Omnisport Apeldoorn een perfecte omgeving voor zowel sporters als toeschouwers, en blijft het een toonaangevende locatie voor dit evenement!

Baanwielrennen

De sport omvat diverse onderdelen, waaronder sprint, achtervolging en keirin. Bij het sprintonderdeel leggen twee wielrenners drie rondes af op een wielerbaan van 250 meter. Staand tegenover elkaar aan de startlijn, streven ze ernaar elkaar in snelheid te overtreffen gedurende deze strijd. In de achtervolging staan renners individueel of in teamverband aan tegenovergestelde zijden van de baan en proberen ze elkaar in te halen. Bij de keirin krijgen renners ondersteuning bij het opbouwen van snelheid door een motorfiets. Nadat de motorfiets de renners op snelheid heeft gebracht, verlaat deze de baan, waarna de renners op hoge snelheid strijden om als eerste over de finish te komen. Dit onderdeel vindt plaats op zondag 14 januari.

Programma

Naast de achtervolging, sprint en keirin zijn er ook nog andere onderdelen te bewonderen gedurende het 5-daagse kampioenschap. Klik hier om het gehele programma van het EK baanwielrennen te bekijken.