Zo bereid je jezelf het beste voor op de Midwinter Marathon!

De inschrijving voor de Midwinter Marathon zijn inmiddels geopend. Dankzij het prachtige parcours door de Apeldoornse heide is de Midwinter Marathon een buitengewoon evenement. Of je nu kiest voor de 25 km uitdaging of de 8 van Apeldoorn, dit evenement staat open voor deelnemers van alle niveaus. Overweeg jij om je aan te melden? Lees dan gauw verder voor wat handige tips!

Midwinter marathon

Tips & Tricks

Midwinter Marathon Apeldoorn

Het programma


De Kroondomein het Loo Marathon (42km) staat gepland voor zaterdag 3 februari 2024, met een starttijd van 10:30 uur. Deze marathon is een trailrun die je meeneemt door het leefgebied van edelherten en wilde zwijnen. Het parcours voert je vrijwel uitsluitend over bospaden en biedt behoorlijke hoogteverschillen voor degenen die van een uitdaging houden.

Op zondag 4 februari 2024, vinden de kidsrun (1km), Decathlon mini-run (16km), Asselronde (25 km) en de 8 van Apeldoorn (8 km) plaats. Ongeacht de gekozen afstand delen alle deelnemers hetzelfde doel: de route (zo snel mogelijk) voltooien. Daarom is het essentieel om jezelf goed voor te bereiden op dit prachtige evenement. In dit artikel delen we enkele handige tips voor hardlopers die optimaal aan de startlijn willen verschijnen:

1. Een goede loopefficiëntie 

Heel belangrijk tijdens het hardlopen is een goede loopefficiëntie. Dit vergt tijd, dus probeer nu al te kijken of je verbeterpunten kunt toepassen tijdens je trainingen. Let er dan op dat je jezelf lichtvoetig verplaatst. Dit uit zich onder meer in een erg lage grondcontacttijd. Hoe korter je voeten de grond raken, des te minder energie er verspild wordt aan de ondergrond. Hierdoor kost je voorwaartse beweging minder energie, wat de efficiëntie van je hardlooptechniek verbetert.

2. Train je core 

Een sterke core is van cruciaal belang voor hardlopers, aangezien het de kans op blessures verkleint en het hardlopen minder kracht vereist. Dit kun je eenvoudig bereiken vanuit je eigen huis met oefeningen zoals planken, de brug en de zijwaartse plank.

3. Luister goed naar je lichaam

Het klinkt misschien vanzelfsprekend, maar door goed naar je lichaam te luisteren kun je overbelasting en blessures voorkomen. Hoe zonde zou het zijn als je keihard getraind hebt voor je race, en uiteindelijk door een blessure toch moet afhaken. Dus ervaar je pijn, negeer het dan niet. Rust en herstel zijn net zo belangrijk als het trainen. Overweeg het toevoegen van crosstraining in je trainingsschema en vergeet niet om te stretchen. Zo houd je je lichaam in optimale conditie.

4. Boek een hardlooptraining via de website of app

Voor extra adviezen van experts over voeding, loopstijl, krachtoefeningen en andere facetten van hardlopen, kun je in Apeldoorn via onze app of website bij verschillende sportaanbieders gave trainingssessies reserveren. Dit kan bijvoorbeeld bij Allerdings Fit: iedere maandagavond om 19:30 uur kan je hier terecht om met een groep mee te lopen. Met ondersteuning van een expert zal deze activiteit zeker van waarde zijn! Bekijk hier het aanbod van Allerdings Fit.