Het onderdeel ‘Gezonde Gemeenschap’ in de Gezonde Stad Index onderzoekt factoren zoals het veiligheidsgevoel van inwoners, de mate waarin een stad mensen stimuleert om te bewegen, mogelijkheden voor stressherstel, en de aanwezigheid van ontmoetingsplekken in de openbare ruimte.
Wethouder gezondheid Anja Prins spreekt namens het college van burgemeester en wethouders over de trots die deze erkenning met zich meebrengt. “Dagelijks zetten veel collega’s en partners zich in om Apeldoorn een gezonde, groene en toegankelijke stad te maken voor iedereen. Dankzij die gezamenlijke inzet stijgen we in de ranglijst en bouwen we aan een omgeving waarin mensen zich goed voelen en graag willen blijven,” aldus Prins.
De gemeente zet actief in op speel- en ontmoetingsplekken die voor iedereen toegankelijk zijn. Prins: “We investeren aanzienlijk in plekken waar mensen samen kunnen komen en actief kunnen zijn. Zo werken we aan een betere leefomgeving en blijven we ontwikkelen om Apeldoorn aantrekkelijk en gezond te houden.”
Een goed voorbeeld hiervan is de Vlindertuin, een nieuw ingerichte plek waar jong en oud elkaar kunnen ontmoeten en bewegen, midden in het groen.
Apeldoorn groeit
Naast het bevorderen van ontmoeting en veiligheid, investeert Apeldoorn ook in haar groene karakter. Buurten, openbare ruimten en winkelgebieden worden meer vergroend, met als doel een duurzaam en leefbaar stedelijk landschap te creëren. De komende jaren wordt de binnenstad stap voor stap omgevormd tot het ‘Stadspark van Apeldoorn,’ wat niet alleen bijdraagt aan biodiversiteit maar ook helpt om hittestress te verminderen.
Arcadis stelt dat dit groene karakter bijdraagt aan het welzijn van de inwoners. Directeur gezondheidszorg Eke Schins van Arcadis merkt op: “Landelijk zien we een toename van gevoelens van angst en stress, een effect van de coronaperiode. Apeldoorn toont echter een minder sterke stijging, wat waarschijnlijk samenhangt met de groene omgeving.”
Om aan de groeiende vraag naar woonruimte te voldoen, plant de gemeente een uitbreiding van het aantal woningen in combinatie met vergroening van de binnenstad. Apeldoorn zal zo steeds meer een groene stad worden waarin het stadsleven en de natuur van de Veluwe elkaar ontmoeten.
Wethouder Prins sluit af: “Apeldoorn is een stad met oog voor elkaar, waarin we iedereen willen betrekken en zorgen dat iedereen een plek heeft. Het sociale en groene karakter van Apeldoorn maakt dat mensen zich hier thuis voelen. Dit positieve resultaat voor Apeldoorn bevestigt dat we op de juiste weg zitten.”
Dit artikel is gebaseerd op een bericht van de gemeente Apeldoorn, gepubliceerd op 11 november 2024.